Pozitív hatása is lehet a kék fénynek?

Nem kétséges, hogy a kék fény az utóbbi néhány évben súlyosan rossz hírnevet kapott. Valószínűleg hallotta már annak lehetséges rossz mellékhatásait; fejfájás, szemfeszültség, fáradtság. Ön is tudja, hogy okos telefonja, számítógépe és táblagépe valamilyen módon kibocsátja. Ugyanakkor, akárcsak bárki más, valószínűleg nem tudja pontosan, mi is a kék fény, és annak lehetséges káros hatásai, sőt – annak előnyei az emberi test számára.

Kék fény – összefoglaló

Röviden: a kék fény az elektromágneses spektrum része, vagyis az egyik olyan szín, amely összekapcsolódik a többivel, és így a nap fehér fényét képezi. A többi színtől eltérően a kék fény rövid hullámokban halad, vagyis nagy energiát bocsát ki. Mi embereket testünk két részén keresztül érinti; bőr és szem. És bár a mesterséges kék fénynek a digitális eszközökön keresztüli túlzott kitettsége fejfájást és álmatlanságot okozhat, sok szempontból profitálhatunk a nap természetes változatából. Íme néhány lehetséges pozitív hatása a kék fénynek. 

Szabályozza a cirkadián ritmust

Az állatok, növények és gombákhoz hasonlóan az embereknek is van belső „test órája”, amelyet cirkadián ritmusunknak nevezünk. Körülbelül 24 óra hosszú, és összekapcsol minket a ciklikus felfutással és a nap lenyugvásával. A nap folyamán frissek és energikusak vagyunk a nap kék fényének köszönhetően (erről még később), majd amikor eljön a sötétség és a kék fény kialszik  természetesen álmossá válik. A elhalványuló fény érzékelésekor a szemünk tudatja az agyunknak, hogy ideje felvenni a pizsit, és testünk a melatonin nevű alváshormont szabadítja fel. Egész éjjel a rendszerünkben marad, biztosítva ezzel a mély, minőségi pihenést. Aztán, boom – a nap újra felkel,  eltalál minket egy kis kék fénnyel  (és még egy kis tíz perces szundi után) készen állunk arra, hogy szembenézzünk a nappal.

Éberség

Mint fentebb olvashattad, a nap kék fénye éberséget és lendületet nyújt a nap folyamán. Valójában úgy néz ki, hogy még a szeretett reggeli kávénkat is kenterbe veri. Egy 2013. évi tanulmány összehasonlította a kék fény és a koffein emberi kognitív funkciókra és éberségre gyakorolt hatásait. A kutatók 21 teszt alanyuknak számítógépes tesztet adtak,  kék fény expozíció,  kávé vagy mindkettő előtt és után. És bár úgy találták, hogy „csak a koffein és a csak a kék fény fokozza a pontosságot a döntést igénylő vizuális reakciós tesztben”, megjegyezték azt is, hogy „a végrehajtó funkció tesztjén, amiben volt figyelem elterelés, a koffein negatív hatást gyakorolt a pontosságra. Ezenkívül a kék fény folyamatosan túlteljesítette a koffeint amikor figyelemelterelés is közrejátszott. Nyugalom, nem azt javasoljuk, hogy engedje el a reggeli kávéját, de ne feledje, hogy ez nem helyettesíti az egészséges cirkadián ritmust!

Fokozza a hangulatot

Amellett, hogy könnyebben tudunk összpontosítani, a kék fény javítja hangulatunkat. Lehet, hogy hallottál már a Seasonal Affective Disorder (SAD) nevű állapotról. Gyakran előfordul azokban az országokban, amelyekben a hosszú, sötét, száraz tél tapasztalható, és az emberek a természetes napfény hiánya miatt ősz végén mogorvák, letargikusnak és ingerlékenynek érzik magukat. Vannak lámpák az állapot kezelésére –  kék fényt bocsátanak ki, amelynek célja, hogy utánozza a napfény testünkre gyakorolt hatását. Az ilyen kezelés rendkívül hatékonynak bizonyult, sőt, egy mérföldkőnek számító tanulmány olyan hasznosnak találta, mint a prozac (gyakran használt antidepresszáns).

close
20.000Ft feletti vásárlás esetén mi álljuk a szállítási költséget!
Hello. Add your message here.